miercuri, 10 august 2011

Baile de aburi si compresele, o excelenta pregătire pentru o masca de frumusete

Acum destul de mult timp in urma v-am scris despre uleiurile esentiale si uleiurile vegetale, sunt uleiuri care combinate pot deveni adevărate creme de îngrijire zilnică, net superioare multor creme scumpe de la rafturile magazinelor de profil cosmetic.
 O sa va rog sa cititi si acea postare, mult prea scurta, despre aceste uleiuri, pe care o gasiti aici

O sa va mai scriu multe despre aceste uleiuri in postarile care urmează pentru ca mi-am propus sa fac o pauza in studiul meu despre alimentatie si sa mă documentez mai mult despre acestea.

Acum ceva timp am mai citit despre uleiurile esentiale, mai exact cartea Daniellei Huard " uleiurile esentiale in slujba frumusetii" si "Ayurveda pentru femei" de Ernst Schrott si Cynthia-Lina Bolen.
Aceste cărți nu le poți retine citinu-le doar o data asa ca mă tot reintorc la ele, in dorința de a mai afla lucruri noi pe care le pot face acasă pentru mine si corpul meu.

Ne oprim azi asupra bailor de aburi si a compreselor calde si reci, pe care ar trebui sa ni le facem in functie de ten si problemele lui cam o data pe saptamana, înaintea gomajului si a mastii. Ele au un efect dilatator asupra porilor si fac sa se umfle ușor straturile cutanate superficiale uscate.
Dacă in aceste bai punem si câteva picaturi de ulei esential, vaporii si caldura umeda întărește in mod deosebit efectul curativ al plantelor. Pielea devine catifelata, supla si mult mai receptiva la alte tratamente.

ATENTIE!
Dacă aveți cuperoza, baile de aburi nu sunt recomandate, folositi aceleași ingrediente, așteptați sa se raceasca amestecul si apoi folositi comprese inmuiate in el, comprese reci, nu calde.

Știți ca pielea este de mai multe feluri: grasa, uscata, normala, mixta si sensibilă. Pe lângă asta, in funcție de ceea ce mancam, de la schimbările hormonale, de la schimbările de vreme ea ne mai face si alte probleme. Ne mai iritam, ne mai iese câte un cos, se mai inroseste fără motiv, se pateaza in mare parte de la soare si tot asa...

Baile de aburi sunt recomandate mai ales tenului gras, dar dacă aveți un ten uscat si matur trebuie sa folositi mai des comprese reci sau caldute, iar la un interval de 3 saptamâni sa faceți si o baie de aburi.

Cum se fac acestea, cred ca știți. Clocotiti apa într-un vas, adaugati amestecul de plante medicinale dorit( vezi mai jos) si lăsați sa infuzeze acoperit timp de 3-4 minute. Apoi puteți imbogati decoctul cu câteva picaturi de ulei esential.
Aplecati-va deasupra vasului cam la 20-30 cm nu mai mult. Pentru ca aburii sa nu se imprastie folositi un prosop mare care sa cuprindă si vasul si capul vostru. Nu trebuie sa stai mai mult de 10 minute, chiar si 3-5 minute sunt de ajuns. Dacă nu suportati, protejati-va ochii cu niște ochelari de dormit, eu una asa fac.
Compresele calde sau reci, in funcție de tenul vostru se fac la fel. Pentru ele eu folosesc comprese sterile si satau cu cele calde cam 10-15 minute si cu cele reci 20 de minute.


La baile de aburi se pot folosi diferite ceaiuri imbogatite cu câteva picaturi de ulei esential .
Toată lumea stie de celebrul ceai de musetel, este bun pentru toate tipurile de ten. Îl putem folosi si ca o compresa calda dar si rece. In comprese, dar si in baile de abur, îl putem îmbunătăti cu putina miere pentru hidratare, câteva picaturi de ulei esential de portocala si/sau lavanda pentru tenul gras si mixt, cu ulei esential de ylang-ylang pentru un ten mai ridat si chiar combinat sau imbunatatit cu ceai sau ulei de menta pentru un ten obosit si lipsit de viața.

Ceaiul de menta este bun pentru un ten obosit, tern, pentru o piele concestionata si cu cuperoza. Se combina foarte bine cu ceaiul de tei, care ajuta si el la calmarea tenului si la prospetimea lui.
Desemenea ceaiul de menta se recomanda si tenului gras, cu acnee.

Ceaiul de macese este un regenerator natural al pielii, capacitatile sale de cicatrizare si regenerare a pielii fiind apreciate in cosmetica deja de multi ani. Continutul ridicat de acizi grasi esentiali asigura o actiune benefica de regenerare a pielii, de incetinire a imbatranirii premature. S-au obtinut rezultate excelente in tratarea arsurilor, in special a celor solare, si a cicatricelor, inclusiv a celor chirurgicale sau a celor lasate de acnee, pentru reducerea ridurilor si a semnelor de imbatranire prematura, reducand in acelasi timp roseata.

Ceaiul din flori de trandafir, uscate, este foarte bun pentru orice tip de piele, dar combinat cu miere este o excelenta compresa pentru tenul iritat, obosit, stresat. Are un efect calmant si hidratant.

Infuzia din flori de soc este la fel foarte buna pentru o baie de aburi, iar combinata cu menta ceai sau ulei esential deschide porii astupati si dreneaza toxinele.

Sa nu uitam de ceaiul de galbenele, cicatrizant, bun pentru tenurile cu diferite urme si cicatrici. Calmeaza tenul iritat si aproape instantaneu îl limpezeste.


După baie de aburi sau compresa se curata fata cu un gomaj ușor si se aplica o masca, dar despre asta vom vorbi alta data!

Va pup si va astept cu impresii si întrebări !