duminică, 25 noiembrie 2012

Ce mai mancam in post? - retete cu alge marine

Stiu ca e greu sa tii post, mai ales daca esti iubitor de carne si alte produse animale, dar iata ca vreau sa va dau cateva retete sanatoase care s-ar putea sa va surprinda intr-un mod placut si sa devina preferatele voastre.
In zilele noastre se vorbeste putin sau chiar deloc despre importanta si rolul benefic pe care algele marine le detin, atat in plan nutritional, cat mai ales in plan medical. Cu toate ca ele fac parte in mod obisnuit din alimentatia a sute de milioane de oameni care populeaza Extremul Orient (China, Japonia, Hawaii, Vietnam) sau zonele nordice ale globului (Irlanda, Islanda, Tarile Scandinave etc.), noi le consumam in cantitati foarte mici.
Oamenii de stiinta au dovedit ca algele marine au un efect pozitiv la nivelul intregului organism uman. Gillian McKeith mentioneaza in cartea sa - "Living food for health" ("Viata alimentara pentru sanatate") ca fructele si algele de mare contin minerale-cheie care nu au fost gasite in compozitia altor plante sau alimente.
McKeith mai spune in cartea sa si ca organismul absoarbe mai usor proteinele din legume decat proteinele din carne. Astfel autorul concluzioneaza ca legumele sunt cele mai bune produse alimentare anti-imbatranire lasate de natura pe pamant.
De aceea ar fi pacat sa nu incercati sa introduceti in alimentatia dumneavoastra aceste alge, indiferent daca tineti sau nu post.

1. Cu paste şi legume
Ingrediente: o mână cu alge, 200 g paste, 2 morcovi, o varză de Bruxelles, o cutie cu ciuperci, ulei de măsline, condimente din legume uscate,o cutie cu smântână de soia, sare şi piper.
Mod de preparare: se fierb pastele, legumele curăţate se pun la fiert cu puţină sare, iar ciupercile se călesc în puţin ulei de măsline amestecat cu condimente. Algele se pun într-un vas cu apă călduţă, pe foc, şi se lasă aproximativ zece minute, până se umflă. Când sunt gata legumele şi pastele, se pun intr-un  vas de Jena.
Se pun pastele şi legumele fierte, tăiate rondele, ciupercile şi la final un strat de alge. Se condimentează cu sare şi piper, se toarnă smântâna de soia şi se introduce tava în cuptor timp de 20 de minute. Algele cu paste şi legume se servesc calde.

2.  Salata  cu alge si somon afumat, pentru zilele cu dezlegare la peste

Ingrediente: 50-70 g alge marine uscate, 1 morcov mare, 150 g somon afumat, 2 lg ulei de masline, 2 lg ulei de susan (sau tot de masline), 3-4 catei de usturoi, seminte de susan, sare, piper.
Mod de preparare:
Lasam algele la inmuiat in apa calduta pt cca 30 min.
Scurgem apa si le clatim in cateva ape.
Le punem la calit intr-o tigaie antiaderenta cu 2 lg de ulei de masline si morcovul taiat fasii subtiri. Amestecam din cand in cand pt cca 5 minute.
Punem usturoiul pisat amestecat cu 2-3 lg de apa si putina sare, punem si piper, uleiul de susan si omogenizam.
Punem in bol si presaram seminte de susan deasupra.
Se poate servi cu sau fara orez .
Algele uscate se gasesc in magazinele naturiste, plafar sau in magazinele cu specific asiatic.
Calitul ingredienteler se face cu ulei dar si putina apa. 
Sper ca  v-am trezit curiozitatea si veti incerca aceste retete sanatoase.
Va pup!